Pages

Sunday, November 21, 2010

Dengkur ^_^

assalamualaikum
da lama rasanya blog ni tersadai je kat pantai hoho
xder masa nk tulis gpon skg ni musim exam jd kena 
tumpu gan stdy luk (macam la stdy) hihih....... p apa2 pon tetap gak xleh nk lupa sal blog ni (da gla blog agaknya hahaha)

anyway sbnrnya ari ni MP nk bagi korang tips 4 hilangkan dengkuran tu pon if berkesan la p rasa2nya berkesan la korang cuba, try n test dlu la (kang makin kuat lak bunyinya) heheheh....p mesti berkesan punya la insyallah boleh tu cari la iktihar spy org sblh korang yang tdo tu kurang kan cikit bunyi tu tme tdo kan aman sket dunia hihi....erm korang tau gak kan berdengkur tu beri effect coz seseorang itu berhenti bernafas lebih dari 10 saat buat seketika sewaktu tidur...(bahaya ni) oleh itu ambil la langkah2 keselamatan dari mula sebelum ia merebak menjadi bahaya (ceh cm doktor plak hahaha)
ha tguk pic kat bwh ni cian org kat sebelah tu kan huh....


sebab- sebab kita berdengkur adalah kerana  lemah otot-otot pada lidah, lelangit lembut dan tekak. Apabila otot tidak tegang akibat arak atau ubatan yang menyebabkan otot lemah, lidah akan tertolak ke belakang, menutupi aliran udara atau otot tekak tertarik masuk ke dalam tekak dan menyekat salur pernafasan atas. Juga berlaku semasa waktu tidur yang nyenyak.Orang yang berlebihan berat badan dan mempunyai leher yang pendek dan besar.
ni dia tips-tips....


Petua untuk mengurangkan dengkuran:
  • Kurangkan berat badan jika anda mengalami masalah berat badan berlebihan
  • Kurangkan pengambilan arak atau ubatan yang mempunyai kesan mengantuk pada waktu tidur
  • Cegah pengambilan tranquilizer, pil tidur dan antihistamina sebelum tidur
  • Elak pengambilan arak sekurang-kurangnya 4 jam dan mengambil makanan berat atau ringan dalam tempoh 3 jam, sebelum berehat
  • Amalkan tidur pada waktu yang tetap setiap hari
  • Utamakan posisi tidur mengiring daripada posisi terlentang
  • Tinggikan kepala katil anda lebih kurang 4 inci ke atas supaya posisi kepala lebih tinggi dan lidah tidak tertolak ke belakang
 info yang lebih tekan kat cni ok 
sampai cni dlu len kali kita jumpa lagi daaaa...
wasalam

5 hasil coretan:

biskut said...

nak record time aku tido..aku dengkur ker idak nih..huhu

patcutz said...

meh cni kita record....p kena tdo btol2 ar bru tau hahahah

Solihin Zubir said...

adik sy lelah.. dan beliau selalu tidur dengkur.. boley pakai gak ke tips di atas? huhu..

patcutz said...

(solihin)insyllh try la dlu....kta kan juz plan n testing apa y ada klu xda kesan p jumpa pakar minta pndgn n nasihat...

armouris said...

lagi info tentang dengkur di SIHAT SELALU - Tiga Peringkat Dengkur

Post a Comment

jejak kaki